Snäkisoovitused veini kõrvale

Veini ja toidu sobitamine võib olla tõeliselt põnev väljakutse ja võimalusi seejuures on lõputult.  Haara oma lemmikpudel ja me jagame sulle mõned näpunäited, mida selle kõrvale nosida.

Šokolaad

Kui mõnikord võib sotsiaalmeediast leida inimesi, kelle suhtekirjelduse all on „it’s complicated“, siis sama kehtib ka šokolaadi ja veini kohta. Nende kahe kokkusobitamine ei pruugi alati olla edukas ja suhu võib jääda mõru maitse ja seda sõna otseses mõttes. Veini ja šokolaadi sidumisel on rusikareegel see, et vein peaks olema šokolaadist veidi magusam. See kehtib igasuguse magustoidu kohta, kuid kuna šokolaad on nii intensiivne, on siin eriti oluline seda jälgida.

Siinkohal veel üks tore fakt: šokolaad sisaldab tanniinne, täpselt nagu veingi. Kui sa proovid kombineerida kõrge tanniinisisaldusega tumedat šokolaadi väga kõrge tanniinisisaldusega veiniga, on tulemus väga kibe. Olukorra parandamiseks võiks valida puuviljase maitse ja jääksuhkrutega veini, mis aitab kogu kompotti tasakaalustada.

Mõned näpunäited

Magus ja kreemjas valge šokolaad sobib hästi kerge ja magusa veiniga. Piimašokolaad sobib hästi kergelt magusate, aromaatsete valgete veinidega ning kerge kuni keskmise kehaga punaste veinide kõrvale.

Nüüd lähevad asjad keeruliseks. Tume šokolaad ja lonks punast veini kõlab küll suurepäraselt, kuid rohke tanniiniga kuiv punane vein võib muuta selle parajaks õudusunenäoks. Selle asemel proovige tumedat šokolaadi punase veiniga, milles on pisut jääksuhkrut.

Juust

Mis oleks veel klassikalisem combo kui vein ja juust? Kõlab nagu tõeline klišee, justkui õnneliku lõpuga romantiline komöödia. Teisest küljest on vein ja juust alati kindla peale minek. Juustumaailm on peaaegu sama kirju kui veinide oma, seetõttu ei ole nende sobitamine võib-olla alati kõige lihtsam töö, kuid mõne rusikareegli oskame välja tuua.

Valge vein sobib hästi pehme juustuga ning aitab hästi täiustada selle tekstuuri. Maksimumi aitab sellest kombinatsioonist välja võluda kõrge happesusega valge vein.

Tugevama juustu, näiteks terava sinise või laagerdunud cheddari jaoks võiks proovida portveini. Mõned juustud jäävad portveini intensiivsuse kõrval lahjaks, kuid nendega on juba raskem mööda panna.

Kui sul on vein juba valitud ja käepärast, siis gouda on üks kindlamaid valikuid mis tahes tüüpi veini kõrvale. Gouda on selles võtmes üsna leplik, raske on selle kõrvale juua veini, mis kohe üldse ei sobi.

Reaalsus on see, et harva serveeritakse mingit kindlat juustusorti üksi, pigem ikka on valikut juustuvaagnal rohkesti. Neile kõigile sobivat veini kõrvale valida kindlasti ei õnnestu, kuid sellest pole üldse hullu. Katsetused on nende asjade juures kõige tähtsamad. Ja katsetada meile meeldib.

Aedviljad + hummus

Värsked köögiviljad, näiteks paprika ja porgandiviilud on alati teretulnud valik. Tervislik ja maitsetest pakatav ning koos hummusega serveerides hoiab edukalt ka nälga vaos. Seda paari saab edukalt sobitada ka erinevate vahuveinidega ja ka rosé tüüpi veinidega. Proovi kindlasti ka koos meie kõrvitsaveiniga ja oled tõeline köögiviljagurmaan.

Pähklid

Pähkel ei käi kokku ainult õllejoomisega, vaid on täitsa hea valik ka veini kõrvale. Kuna erinevaid pähklisorte on palju ning igaüks endale omase maitsega, peaks nende kõrvale joodav vein ise olema ka üsna maitseküllane. Üldjuhul võiks pähklite kõrvale valida punase veini, et minna rohkem „kindla peale välja“. Kui soovid snäkivalikut veelgi mitmekülgsemaks teha, lisa juurde ka kuivatatud puuvilju.

Popkorn

Siin on nüüd midagi täiesti ootamatut. Kes oleks osanud arvata, et popkorni sobib veiniga hästi kokku? Meie ka mitte. Popkorn sobib mitte ainult koos tavalise veiniga, vaid ka vahuveiniga. Naudi vahuveini värskendavaid mulle koos mõnusalt krõbiseva popkorniga ja koge enda jaoks midagi hoopis teistsugust.

Vahva, et leidsid endas jaksu lehekülje lõpuni vastu pidada 🙂 Milline on sinu lemmiksnäkk veini kõrvale? Mis on kõige põnevam veini-toidu kooslus, mida oled proovinud? Anna meile ka teada!

 

Vabandust, kommenteerimiseks pead sisse logima.