Paljud veinisõbrad juba teavad, et kui veini pokaalis keerutada, siis ilmuvad klaasi servale “pisarad”. See imekspandav nähtus viitab osade veinisõprade arvates automaatselt kvaliteetsemale veinile, kuid tegelikkuses see päris nii ei ole. Veinipisarad viitavad reeglina vaid kahele tegurile.
Kõrgem alkoholisisaldus
Alkoholil on kõrgem aurustumiskiirus võrreldes vee ja teiste veinis leiduvate molekulidega. Seetõttu aurustub sinu pokaalis olev vein kiiremini ning selle tagajärjel tekivad sinu pokaali “tilgad” või “pisarad”. Heal lapsel mitu nime.
Vein on magus
Veinipisaraid vaadeldes on võimalik aimu saada suhkrusisaldusest veinis. Kui veinitilgad valguvad mööda sinu pokaaliserva allapoole aeglasemalt, siis viitab see kõrgemale suhkrusisaldusele. Magusatel veinidel on kõrgem viskoossus, mis tähendab, et neil on kleepuv konsistents. Kleepuvuse tõttu valguvad “pisarad” klaasi külge pidi aeglasemalt allapoole.
Seega ei ütle paraku veinipisarad joogi kohta kuigi palju, kuid aitavad ehk paremini hinnata veini tervikuna, võttes arvesse ka joogi teisi omadusi.