On teil kunagi ette tulnud olukorda, kui valate klaasi mõnusat, jahutatud valget veini ning ehmatusega avastate klaasi põhjast midagi … imelikku? Selles blogipostituses anname lühikese ülevaate sellest, mis on veinisete, kuidas see tekib ja kas selline vein üldse juua kõlbab?
Mis on sete veinis?
Lihtsustatult öeldes on sete naturaalne kõrvalprodukt veinivalmistamise protsessis, mis koosneb peamiselt tooraine viljalihast, seemnetest ja veel mõnest teisest, vähemtähtsast komponendist. Heal lapsel mitu nime – kirjanduses on veinisette sünonüümidena kasutatud ka sõna “tartraat”.
Mis on tartraadid?
Tartraat on sool või ester ja selle orgaaniliseks ühendiks on viinhape. Tartraadid on kristallilaadsed ühendid, mis moodustuvad siis, kui viinhape reageerib kaaliumiga jahedas keskkonnas. Viinhappekristallid tekivad suurema tõenäosusega pudelis, mida on hoitud külmkapis või muidu jahedas ruumis.
Kas setet esineb rohkem valges või punases veinis?
Esimese hooga võiks justkui pakkuda, et setet esineb vähem valges veinis, kuna veinivalmistamise protsess on mõnevõrra lihtsakoelisem, sest valget veini ei kääritada reeglina kestadel. Loogika on selles mõttearenduses tegelikult täitsa olemas, või kuidas? See on tegelikult paradoksaalne, sest valgeid veine hoiustatakse peamiselt jahedas (või isegi külmkapis) ning seega sette tekkimise tõenäosus on isegi suurem kui punaste veinide puhul.
Kas sete tähendab, et vein on halvaks läinud?
Kindlasti mitte – veini esteetiline vaadeldavus on võib-olla mõnevõrra vähenenud, kuid sete ei viita mitte kuidagi sellele, et vein ei kõlba, või on suisa halvaks läinud. Mõned veinimeistrid on isegi arvamusel, et kvaliteetne vein peabki vähesel määral setet sisaldama.
Kas sete veinis on kuidagi kahjulik?
Enda veiniklaasist setet leida võib olla pisut ehmatav, kuid paanikaks pole kindlasti põhjust. See on täiesti naturaalne ja ohutu, kuid selle liivane, teraline tekstuur veini joomise elamust pisut rikkuda.
Kuidas settest vabaneda?
Reeglina soovitatakse naturaalse korgiga veine hoiustada külili, et kork läbi ei kuivaks. Hea nipp siinkohal on paar päeva enne pudeli avamist see püsti tõsta, et sete pudeli põhja vajuks ja sinu elamust ei rikuks.
Teine võimalus on dekanteri kasutamine. Vala vein dekanterisse, lase sel natuke seista ning valades ole tähelepanelik, et sete klaasi ei satuks.
Hea nipp on ka pudeli aeraatori kasutamine. See toimib veini valades filtrina. Aeraatori kasutamine on ehk kõige lihtsam viis settest vabanemiseks, sest see ei nõua mingeid erilisi ettevalmistusi.
Mis kogemused sinul veini settega on? Anna meile kommentaarides teada.